Zeven

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Laatste nieuws over zeven op BulkOnline
Laatste nieuws over zeven op BulkOnline

Stel een vraag over zeven op BulkForum
Stel een vraag over zeven op BulkForum

Vraag een offerte aan voor zeven op BulkOnline
Vraag een offerte aan voor zeven op BulkOnline


Zeef
Buil voor het zeven (builen) van meel
Mobiele zeefinstallatie

Een zeef of zift is een instrument dat gebruikt wordt om mengsels te scheiden op basis van korrelgrootte, of vast van vloeibaar. Wat wel of niet door de zeef valt wordt dus gesorteerd in groter of kleiner dan de openingen in de zeef. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt in een zandbak.Als je fijn zand in een zeef stopt dan zal het zand door de gaatjes zakken, maar onzuiverheden als takjes en steentjes zullen blijven hangen.

Zo wordt een zeef ook gebruikt in de archeologie, bij forensisch onderzoek, bij het goudzoeken of bij het sorteren van (bouw-)afval. Ook in de keuken wordt een zeef gebruikt; voor het voorkomen van klontjes bij gebruik van meel, of om zachte vruchten doorheen te wrijven bijvoorbeeld bij het maken van jam. Een zeef die dient om bij het maken van cocktails ijs tegen te houden bij het uitschenken wordt ook wel een strainer genoemd (Engels voor zeef).


Buil

Een buil is een ronddraaiende zeef van fijnmazig gaas, die wordt gebruikt voor het zeven van meel. Het meel wordt door de buil gescheiden in bloem, griesen en zemelen.


Oogstmachines

In oogstmachines zitten ook zeven met afnemende gaatjesgrootte. Zo wordt bij de maaidorser met zeven en luchtondersteuning de graankorrels gescheiden van het stro en het kaf.


Zaadschoning

Bij de zaadschoning wordt veelvuldig gebruikgemaakt van zeven. De zeven kunnen bestaan uit ronde of spleetvormige gaten afhankelijk van het te schonen materiaal.