Kogelmolens

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Laatste nieuws over kogelmolens op BulkOnline
Laatste nieuws over kogelmolens op BulkOnline

Stel een vraag over kogelmolens op BulkForum
Stel een vraag over kogelmolens op BulkForum

Vraag een offerte aan voor kogelmolens op BulkOnline
Vraag een offerte aan voor kogelmolens op BulkOnline


Werking kogelmolen

Een kogelmolen is een veelgebruikt hulpmiddel in de pyrotechniek, dat wordt gebruikt om composities goed te mengen en te fijn malen, waardoor een veel groter reactie-oppervlak wordt verkregen dan met een vijzel. Ook worden de deeltjes dichter tegen elkaar gedrukt waardoor het mengsel een grotere dichtheid krijgt. (Hobby)pyrotechnici bouwen vaak zelf een kogelmolen. Het principe van een kogelmolen berust erop dat holle cilinder (vaak gemaakt van PVC) met kogels er in (vandaar de naam) ronddraait en de kogels steeds op elkaar vallen en/of rollen, waardoor de chemicaliën die ertussen zitten geplet worden.


Media

De kogels in een kogelmolen worden ook wel media genoemd. De media mogen nooit "vonken" door opbouw van een statische lading, maar moeten ook een bepaalde minimale massa hebben en niet kapot gaan tijdens het malen. Veel gebruikte media zijn lood, glas en keramische materialen. Glas en keramiek vonken niet maar door hun geringe massa verloopt het maal-proces wel enkele malen langzamer dan met sommige metalen. Een van de meest ideale soorten media zijn loden ballen: ze hebben een vrij grote massa en vonken niet. Bovendien kunnen deze zelf gegoten worden, hoewel dit een gevaarlijke handeling is aangezien er uiterst giftige looddampen vrij kunnen komen bij het smelten van lood. Als men zelf lood gaat gieten moet dit in een zuurkast gebeuren alswel buiten, draag dan nog een gasmasker!


Veiligheid

Er zijn composities die nóóit in een kogelmolen gemalen mogen worden. Dit zijn: flashpoeders, composities die zwavel of sulfieden en een chloraat bevatten (deze laatste mengsels zijn sowieso niet erg verstandig om te maken) en andere mengsels die erg gevoelig zijn voor stoot- of wrijfbewegingen. Het is ook verstandig om, wanneer men een oxidator en brandstof samen mengt, de mengsels nat te houden met een paar procent water.

Metaalpoeders worden pyrofoor na het malen met een kogelmolen. Het beste om te doen is de trommel om het uur minstens een half uur open te luchten om metaalbranden te voorkomen.