Klepafsluiters

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Stel een vraag over klepafsluiters op BulkForum
Stel een vraag over klepafsluiters op BulkForum


Klepafsluiter

De klepafsluiter of balgafsluiter is in Nederland de meest gebruikte afsluiter voor stoom, heet water en thermische olie. Al vele jaren bewijst deze afsluiter bedrijfszeker en onderhoudsarm te zijn, wat resulteert in een besparing op onderhoudskosten. De nieuwe generatie balgafsluiters is doorontwikkeld en onderscheidt zich vooral door de 100% afsluiting. Door de specifieke balgafdichting is er geen enkele uitstoot meer naar buiten.


Werking

Klepafsluiter werking

Aan een as of spindel zit een klepschijf bevestigd die loodrecht beweegt op de hartlijn van in- en uitlaat. Indien het medium het huis binnenstroomt wordt dit onder de klepschijf gevoerd. Daar maakt het een bocht van 90° om door de cirkelvormige opening (doorlaat) te stromen. Het stromingsprofiel van het medium volgt dus een S-vorm om zich door de opening te wringen. Om de bochten minder scherp te maken en de stroomlijn iets vloeiender te maken is de lengte van het huis dan ook duidelijk groter dan bijvoorbeeld bij schuifafsluiters of vlinderkleppen.

De doorlaat aan de zitting is vrijwel altijd kleiner dan de diameter van de opening aan de in- en uitlaatflenzen. De meeste fabrikanten van regelkleppen hebben voor iedere DN-maat zelfs verschillende afmetingen doorlaat, met telkens een andere Kv-waarde. Door deze vernauwing neemt de snelheid toe en daalt de druk. Na de zitting wordt de diameter weer groter en zal de druk lichtelijk herstellen, maar nog steeds lager blijven dan de oorspronkelijke inlaatdruk. Het gevaar bij vloeistoffen is dat de druk echter onder de verdampingsdruk van de vloeistof kan komen waardoor aanleiding wordt gegeven tot flashing en/of cavitatie. Voor het overige is het werkingsprincipe hetzelfde als bij balgafsluiters


Opties

  • Losse klep met veer
  • Regelklep
  • PTFE klepafdichting
  • Drukontlaste klep
  • 2-delige spindel
  • Eindschakelaars


Video