Breekplaten

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Stel een vraag over breekplaten op BulkForum
Stel een vraag over breekplaten op BulkForum


Breekplaat
Houder

Een breekplaat is een dunwandig blad dat bij een specifiek drukverschil over het blad scheurt. Hierbij wordt de installatie, waar de breekplaat deel van maakt, beschermd tegen overbelasting. In processen waar drukken voorkomen, is drukbeveiliging essentieel. Breekplaten zijn hierbij onmisbaar. Een breekplaat wordt ingezet in een gesloten systeem, om bij een vooraf ingestelde druk, een ontlastingsopening te creëren en wel direct als dit nodig is.


Inhoud

Functie

Een breekplaat heeft als veiligheidsinstrument een primaire of secundaire veiligheidsfunctie.

Primaire functie

Breekplaat biedt beveiliging op over-/onderdruk

Secundaire functie

Breekplaat is aanvulling op en bescherming van de veiligheidsafsluiter


Indeling typen

Forward acting

Forward acting-breekplaten zijn breed inzetbaar en geschikt voor lage, midden en hoge drukken. Vooral voor hogere drukken, vanaf 50-60 bar, zijn de forward acting-breekplaten ideaal. Aandachtspunt bij dit type is de verhouding tussen toegestane werkdruk en ontwerpdruk. Deze is laag door toleranties en door het feit dat de werkdruk slechts 70 tot 85% van de setdruk (breekplaat) mag bedragen.

Reverse acting

Reverse acting-breekplaten kenmerken zich door het omklappen (buckling) van de breekplaat, waarbij door het momentum de breekplaat open scheurt. Deze breekplaten worden in procescondities op druk belast en kunnen daardoor beter tegen drukpulsatie. Bovendien is de verhouding tussen werkdruk en ontwerpdruk aanmerkelijk hoger dan bij de forward acting-breekplaat. De toegepaste werkdruk is ongeveer 90-95% van de setdruk (breekplaat).


Materialen

Composiet

Composiet-breekplaten zijn uitermate geschikt voor lage drukken of speciale toepassingen. Door het gebruik van verschillende materialen functioneren deze breekplaten ook bij zeer lage drukken. Er zijn zelfs breekplaten die in beide richtingen een setdruk hebben, zodat ze bescherming bieden op over- en onderdruk.

Grafiet

Grafiet-breekplaten bieden voordelen voor drukbeveiliging in uw proces. Of ze nu worden toegepast voor bescherming van een drukvat of leiding, ze geven een economische en betrouwbare bescherming voor procesinstallaties. Grafiet-breekplaten zijn er in vele modellen en bieden de volgende voordelen.

  • Toepasbaar van -179° C tot meer dan 400° C
  • Ook voor cryogene toepassingen of hoge temperaturen
  • Grote drukbereik, minimale breekdruk van 17 mbar tot maximale breekdruk 70 bar
  • Uitstekende corrosiebestendigheid

De meest toegepaste grafiet-breekplaat is het zogenaamde Mono Type. Deze breekplaat wordt toegepast voor middel/hoge drukken en kan met een vacuümsupport worden uitgevoerd. Een omgekeerde Mono Type staat bekend als het Inverted Type. Deze grafiet-breekplaten worden gebruikt voor hogere drukken. Er zijn ook dual acting (2 richtingen) grafiet-breekplaten met armoured (stalen ring versterkte) versies om beschadiging bij montage of zogenaamde "side bursts" te voorkomen. Grafiet-breekplaten worden geleverd voor alle flenzen en kunnen met breek-alertsensor worden geleverd.


Sanitaire uitvoeringen

In de farmaceutische of voedingsmiddelenindustrie is hygiëne een vereiste. Er kunnen verschillende sanitaire breekplaten geleverd worden. Dit zijn reverse acting breekplaten waarbij de bolle zijde (convex) naar het proces gericht is. Sanitaire breekplaten zijn er in de range van 0,2 bar tot 20 bar en in verschillende afmetingen; 1, 1.5, 2, 3 en 4 inch. Door de constructie en het gebruik van hoogwaardig gepolijst roestvast staal, krijgt aanhechting van product of contaminatie geen kans en zijn breekplaat en houder eenvoudig te reinigen.

Afhankelijk van het type zijn werkdrukken tot 95% van de minimale breekdruk en temperaturen tot 204°C mogelijk. Ook kan er bij de breekplaat detectie worden geleverd.

De sanitaire breekplaten kunnen ASME UD-, CE-, TUV-gecertificeerd en materialen voldoen aan FDA USP-richtlijnen.

  • Breekdruk tot maximaal 20 bar
  • Proces cycli tot >100.000
  • Geschikt voor gassen, vloeistoffen en 2 fasen media


Video