Silo s

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Stel een vraag over silo s op BulkForum
Stel een vraag over silo s op BulkForum


Betonnen Silo's in Deventer uit 1924 (links) en 1961 (zie tekst)
Betonnen graansilo in Amsterdam verbouwd tot appartementencomplex

Een silo is een opslagplaats voor stort- of bulkgoederen in de vorm van poeders of korrelvormige producten zoals granulaten. Silo's kunnen cilindervormige of vierkante torens zijn. Met een silo kan ook een kuil bedoeld worden. Vroeger werd bijvoorbeeld gras letterlijk in een kuil opgeslagen. Tegenwoordig is dat een opslagplaats die aan drie zijden is voorzien van een betonnen wand, waardoor een grote berg te maken is. (Nog altijd 'kuil' genoemd!)

In kleinere hoeveelheden worden dergelijke producten opgeslagen in big bags, zakken of vaten. Silo's vindt men langs belangrijke transport routes voor spoorwegwagons, Schepen, en bulkwagens om de bulkgoederen aan te voeren of te distribueren.


Typen

Silo's kunnen zijn uitgevoerd in verschillende vormen en materialen:


Betonnen silo's

In Deventer zijn twee historische, betonnen silo's te vinden (zie foto).

  • Het exemplaar uit 1924 is een cellensilo voor 1500 ton. De architect is M. van Harte. De silo telt 30 cellen, waarvan 14 grote rechthoekige cellen (als uitsteeksels op de foto te zien). De kleinere cellen worden door de restruimtes gevormd. De silo is vergelijkbaar met een silo uit 1918 van de Meelfabriek Meneba te Rotterdam van de architect Michiel Brinkman.
  • Het exemplaar uit 1961 is een cellensilo voor 3500 ton. Deze laatste is in 3 weken tijd, met glijbekisting gebouwd. Bij deze techniek wordt ononderbroken gebouwd; zodra het beton hard is wordt de bekisting verder omhooggetrokken. Deze techniek is ideaal voor dergelijke silo's. Destijds was dit de hoogste silo in zijn soort (betongietbouw). In Lochem staat een identiek, maar nét iets hoger exemplaar, dat kort na die van Deventer is gebouwd.


Rechthoekige stalen silo's

Deze toepassing vindt men vooral terug bij de veevoedingsindustrie, opslag van koffie en cacaobonen, petfood, houtpellets, etc. De wanden bestaan uit damwanden (enkelvoudig) of gladwanden (dubbel) en worden in verschillende elementen opgebouwd. Op hetzelfde grondoppervlak bevat een rechthoekige silo 27% meer dan een cilindervormige. Bovendien heeft dit type silo's een zelfdragende structuur, wat heel wat flexibiliteit biedt.