Pompen

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Laatste nieuws over pompen op BulkOnline
Laatste nieuws over pompen op BulkOnline

Stel een vraag over pompen op BulkForum
Stel een vraag over pompen op BulkForum

Vraag een offerte aan voor pompen op BulkOnline
Vraag een offerte aan voor pompen op BulkOnline


De touwpomp, of eigenlijk een voorganger daarvan, is naar schatting meer dan 1000 jaar geleden uitgevonden in China. Door een as rond te draaien, werd een wiel aangedreven. Over dit wiel liep een ketting, met daar aan bevestigde schoepen. Deze ketting liep door tot onderin de waterput, en zo kon men water uit de put omhoog halen.
Pomp

Een pomp is een werktuig dat een fluïdum (vloeistof of gas) verplaatst door er energie aan af te geven in de vorm van een drukverhoging of snelheidsverhoging. De benaming pomp wordt hoofdzakelijk gebruikt voor een machine die vloeistoffen verplaatst. Bij gassen spreekt men eerder over compressoren (drukverhoging) of ventilatoren (snelheidsverhoging). De benaming fietspomp is daarop een uitzondering, men zou daar zuiver logisch gezien beter van compressor spreken.


Voorbeelden

Pompen kunnen in twee grote klassen opgedeeld worden, naargelang hun principiële werking: Turbopompen en Verdringerpompen. Turbopompen bestaan uit een ronddraaiend schoepensysteem, een typisch voorbeeld is de centrifugaalpomp. Verdringerpompen verplaatsen per cyclus steeds één zelfde volume, een typisch voorbeeld is de zuigerpomp.


Video