Membraanpompen

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Stel een vraag over membraanpompen op BulkForum
Stel een vraag over membraanpompen op BulkForum


Principe membraanpomp.
Zuigwerking membraanpomp.
Perswerking membraanpomp.
Membraanpomp.

Een membraanpomp is een type pomp behorend tot de groep verdringerpompen, die gebruikt wordt voor het verpompen van gevaarlijke vloeistoffen, die in geen geval met de olie nodig voor het smeren van de lagers in contact mogen komen.


Werking

Een soepel membraan wordt door een zuiger op en neer bewogen, en zo ontstaat een volumeverandering die gebruikt wordt om de vloeistof te verpompen. Kenmerkend voor een membraanpomp is de pulserende vloeistofstroom. Dit kan in de praktijk leiden tot hoge drukken in de leidingen. Waterslag en trillende leidingen zijn dan ook een bekend fenomeen bij dit type pompen. Door hiervoor pulsatiedempers in de toe- en afvoerleidingen op te nemen kunnen veelal deze negatieve zaken (voor de installatie) worden opgeheven. Een speciale membraanpomp is de luchtgedreven membraanpomp. Zij haalt haar energie uit perslucht. Daarmee wordt ook de maximale persdruk beperkt aangezien deze nooit hoger kan zijn dan de druk in de persluchtleiding. Gezien het hoge luchtverbruik is deze vorm in aanschaf weliswaar relatief goedkoop maar is het gebruik hiervan door het gebruik van "dure perslucht" vrij kostbaar.


Typen

Eén van de parameters waarnaar gekeken wordt bij doseertoepassingen is de gevraagde nauwkeurigheid.Is deze nauwkeurigheid hoog, bijvoorbeeld ±2%, dan wordt vaak gekozen voor een traditionele doseerpomp. Wanneer de nauwkeurigheid minder belangrijk is, maar bijv. de vloeistof een hoge viscositeit heeft, volstaan veelal lobbenpompen of tandwielpompen.

Al deze pompen zijn verdringerpompen met de eigenschap dat het toerental en de capaciteit (nagenoeg) evenredig verlopen. Deze eigenschap zorgt ervoor dat het gedrag van de pomp vooraf goed ingeschat kan worden, hetgeen bij doseren zeer gewenst is. Ook capaciteitsregeling en mate van pulseren zijn belangrijke selectiecriteria bij doseerpompen. Bij doseerpompen wordt onderscheid gemaakt tussen: mechanische gedreven membraandoseerpompen (membraan is direct verbonden met de aandrijfas)hydraulisch gedreven membraandoseerpompen (functie van de aandrijfas wordt vervuld door de hydraulische vloeistof, waarbij het membraan hydraulisch gebalanceerd is tussen de hydraulische vloeistof en de te verpompen vloeistof)


Video