Infraroodstralers

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Laatste nieuws over infraroodstralers op BulkOnline
Laatste nieuws over infraroodstralers op BulkOnline

Stel een vraag over infraroodstralers op BulkForum
Stel een vraag over infraroodstralers op BulkForum

Vraag een offerte aan voor infraroodstralers op BulkOnline
Vraag een offerte aan voor infraroodstralers op BulkOnline


Infraroodstraler

Infraroodstralers zijn apparaten die de temperatuur in materiaal verhogen door middel van elektromagnetische stralen met een golflengte van 780 tot 1.000.000 nm.

Inhoud

Werking

Infrarode elektromagnetische stralen, wekken in de bovenste laag warmte op, waardoor de droging door absorptie, verdamping en/of polymerisatie wordt versneld. Bij conventioneel drogen wordt eerst de lucht rond de warmtebron opgewarmd, dat op zijn beurt de warmte overdraagt aan het te drogen voorwerp. Dat indirecte droogproces kost tijd en er gaat veel energie verloren. Infraroodverwarming baseert zich daarentegen op elektromagnetische golven. Bijzonder aan deze techniek is dat de lucht tussen de infraroodbron en het te drogen voorwerp niet wordt opgewarmd. De straling veroorzaakt een verhoging in temperatuur van het voorwerp dat de straling absorbeert. Het verwarmen gaat dus van binnenuit, bliksemsnel en zonder noemenswaardig energieverlies, omdat de omgeving van het voorwerp (dus de lucht) niet in temperatuur stijgt. Bovendien komt de energie alleen ten goede aan het voorwerp dat daadwerkelijk moet worden gedroogd. Bij conventioneel drogen wordt daarentegen het complete voorwerp opgewarmd.


Toepassingen

 • Textielverwarmen
 • Lakdrogen
 • Luchtdrogen


IR Straling

IR-straling wordt uitgezonden door warme voorwerpen. Hoe heter een voorwerp, des te hoger is de intensiteit van de straling en des te meer straling zal er bij korte golflengtes uitgezonden worden. Bij korte golflengtes heeft IR-straling andere eigenschappen dan bij lange golflengtes. Zo is bij korte golflengtes, die komen van voorwerpen met hoge temperaturen, de intensiteit hoger en de indringdiepte van de straling groter dan bij langere golflengtes, afkomstig van minder hete stralers.

Eigenschappen straling afhankelijk van de golflengtes

Korte golflengte

 • bij stralertemperaturen boven de 700°C
 • hoge intensiteit, veel straling per m2
 • (veelal) veel reflectie, circa 50 procent
 • (dichter bij zichtbaar licht)
 • grote penetratiediepte, circa 5 mm

Lange golflengte

 • bij stralertemperaturen onder de 700°C
 • lage intensiteit, weinig straling per m2
 • (veelal) weinig reflectie, circa 10 procent
 • lage penetratiediepte, circa 1 mm of lager


Typen stralers

Er zijn meerdere typen stralers die geschikt zijn voor drogen. De volgende typen zijn beschikbaar:

 • Gasgestookte (keramische) branderplaten.

Door deze branderplaten dezelfde afmetingen te geven als de breedte van de textielbaan, en ze er vlak boven te plaatsen, wordt een gelijkmatige droging bereikt. Eventueel kan van twee zijden worden aangestraald.

 • Warme platen, die met heet water, stoom, thermische olie of elektrisch worden verwarmd. Ook hier moeten de branderplaten de volledige breedte van de textielbaan gelijkmatig aanstralen.
 • Hete buizen
 • Elektrische stralingslampen.

Hierbij zijn reflectoren nodig zijn om te zorgen voor een gelijkmatige aanstraling.


Voordelen

 1. Snelheid van opwarmen en snelheid van afkoelen van de straler

Veel sneller dan hetelucht en cilinderdrogers. Hierdoor ontstaat een flexibele drooginstallatie die snel om te stellen is en nauwelijks opwarm- en afkoelperioden nodig heeft. Bij veel productwisselingen levert dit energie-besparing en tijdwinst op.

 1. Energiebesparend. Van de opgewekte infrarode straling komt het overgrote deel direct aan het opwarmen en drogen van de textielbaan ten goede. Afhankelijk van het rendement van de huidige droger.
 2. Ruimtebesparend Het ruimtebeslag kan kleiner zijn dan een huidige droger door de intensieve, directe warmteoverdracht.
 3. Kostenbesparend De compactere IR-drooginstallatie is door de kleinere afmetingen goedkoper. Gasaansluitingen en rookgasafvoer verhogen de investeringskosten. Uit een detailontwerp en offertes moet het prijsverschil blijken.
 4. Lagere investeringskosten en lagere operationele kosten (door energiebesparing) maken IR-drogen economisch interessant. Dit geldt met name voor drogers met veel productwisselingen.
 5. Kwaliteitsverbetering Voor bepaalde producten en bewerkingen kan de kwaliteit toenemen.


Nadelen

 1. Elke IR-straler heeft een gasaansluiting nodig.
 2. Rookgassen komen in de droger en moeten afgevoerd worden.
 3. Niet alle energie wordt omgezet in straling, een deel wordt warme lucht.


Bronnen


Zie ook