Heat-tracing systemen

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Versie door Admin (Overleg | bijdragen) op 2 aug 2013 om 14:26

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Laatste nieuws over heat-tracing systemen op BulkOnline
Laatste nieuws over heat-tracing systemen op BulkOnline

Stel een vraag over heat-tracing systemen op BulkForum
Stel een vraag over heat-tracing systemen op BulkForum

Vraag een offerte aan voor heat-tracing systemen op BulkOnline
Vraag een offerte aan voor heat-tracing systemen op BulkOnline


Heat-tracing systeem

Heat-tracing systemen zijn zelfregelende verwarmingslinten die worden toegepast om een materiaal op een bepaalde temperatuur te houden. Zo kan voorkomen worden dat een materiaal stolt of aangroeit.


Inhoud

Typen[1]

De petrochemie, de voedingsmiddelenindustrie, de offshore-industrie en andere industrieën bevatten pijpleidingen, opslagtanks, pompen en instrumenten welke gevuld zijn met vloeibare producten en halffabricaten. Men kan deze vloeistoffen verwarmen met de volgende systemen:

Elektrische Tracing

(Electrical Heattracing = Elektrisch verwarmingssysteem). (Losse verwarmingselementen ofwel heaters worden hierbij even buiten beschouwing gelaten). Hierbij kan men bijvoorbeeld gebruikmaken van parallel-tracing-kabels of serie-kabels.

 • Parallel-tracing-kabels bestaan uit 2 elektrische geleiders waartussen (over de volle lengte) een temperatuur-afhankelijke weerstand zit. Deze bestaat uit kunststof met daarin geleidende deeltjes, die beter of slechter met elkaar verbonden zijn, afhankelijk van de temperatuur. De lengte van deze kabel kan worden ingekort zonder dat dit de warmte-afgifte beïnvloedt. Men noemt deze kabels ook wel "zelfregelende kabels".
 • Serie-kabels bestaan niet uit een 2-aderige "kabel" (zoals parallel-tracing-kabels) maar uit een 1-aderige kabel. Deze kabel kan men eigenlijk vergelijken met een lange elektrische weerstand. Aanpassing van de lengte van deze kabel beïnvloedt ook de warmte-afgifte. Deze kabels kunnen bv. de kilometerslange oliepijpleidingen in koude gebieden, zoals in Siberië, op temperatuur houden zodat de olie makkelijker kan worden getransporteerd. Tevens worden op deze manier de afsluiters ijsvrij gehouden.

Verwarmingsmedium

Hierbij kan men bijvoorbeeld gebruik maken van een jacket of schaaltracing.

 • Een jacket creëert men door een dubbele wand te maken rondom een leiding of een afsluiter. Door deze jacket loopt een verwarmingsvloeistof/damp zoals bijvoorbeeld stoom (steamtracing) of thermische olie.
 • Schaaltracing is een "schaal" (een gebogen metalen plaat) welke tegen de leiding of afsluiter is gemonteerd met bijvoorbeeld klembanden. Tegen deze schaal wordt vervolgens een dunne leiding gelast waar dan weer een verwarmingsvloeistof/damp, zoals stoom of thermische olie doorheen gaat.

In de utiliteits- en infrastructuurmarkt wordt ook gebruikgemaakt van tracing. Het voorkomt bijvoorbeeld gladheid bij de op- en afritten van parkeergarages, laadkuilen en houdt trappen, brugdekken en sluisdeuren vorstvrij. Veelgebruikt zijn de types voor toepassing op 230 V netspanning, maar er zijn ook versies voor onder andere 12 en 24 Volt.


Werking

De kern van het heat tracing systeem wordt gevormd door de halfgeleidende kunststof tussen twee parallelle geleiders in de verwarmingskabel. Deze halfgeleidende kunststof geeft meer warmte af bij plaatselijk lage temperaturen en minder warmte bij plaatselijk hogere temperaturen ("PTC karakteristiek" voor de kenners). Hiermee wordt een zelfregelend effect bereikt. Het principe van twee parallelle geleiders zorgt er overigens voor dat de kabel op een willekeurige lengte kan worden ingekort.

Heat tracing wordt ook wel trace heating, tracing kabel of zelfbegrenzende verwarmingskabel genoemd. Het gaat altijd om dezelfde halfgeleidende verwarmingskabel techniek. Naast de zelfregulerende heat tracing hebben we echter ook constant vermogen kabel en hitte elementen. Onafhankelijk van de toepassing is er dus altijd wel een product dat bij uw vraag past!


Voordelen

 • Energiebesparing
 • Betere procesbeheersing
 • Constantere temperatuurregeling


Toepassingen

 • Vorstbeveiling
 • Temperatuurregeling
 • Bewaking voor de proceschemie


Video

Bronnen

 1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Heat_tracing Heat tracing