Extruders

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Laatste nieuws over extruders op BulkOnline
Laatste nieuws over extruders op BulkOnline

Stel een vraag over extruders op BulkForum
Stel een vraag over extruders op BulkForum

Vraag een offerte aan voor extruders op BulkOnline
Vraag een offerte aan voor extruders op BulkOnline


Een extruder is een apparaat dat speciaal is ontworpen om door middel van arbeid een kunststof in gesmolten vorm aan een matrijs te leveren. Een extruder wordt gevoed met kunststof in vaste vorm (vaak granulaat) en levert gesmolten kunststof onder druk af.

Continu extrusie proces (1) Extruder. (2) Granulaat (3) Extrusiematrijs (4) Extrusieprofiel

Een eenvoudige extruder bestaat uit een huis (barrel) met daarin een draaiende schroef (1). Aan het begin van de schroef is de diepgang van het schroefkanaal groot, zodat de korrels goed getransporteerd kunnen worden. Ter hoogte van ongeveer een derde van de schroef wordt het schroefkanaal langzaam minder diep zodat de korrels ten opzichte van de wand, de schroef en vooral elkaar veel wrijving ondervinden. Hierdoor smelten de korrels langzaam en wordt druk opgebouwd. Hierna volgt de zgn. metering of doseerzone, waarin menging optreedt.

Het hele huis wordt aan de buitenzijde verwarmd om stolling van de gesmolten kunststof te vermijden. Een veel gemaakte fout is de gedachte dat de kunststof door deze verwarming smelt. Dit is niet correct. Het merendeel (80%) van de smeltenergie wordt door de aandrijving van de schroef geleverd.

Een variant op bovenstaande extruder is de uitvoering met schroeven die al dan niet tegengesteld draaien Resultaat van meerdere schroeven is, dat verschillende soorten kunststof uiteindelijk samen uit een spuitmond geperst worden. Hierdoor kunnen folie's van verschillende kleuren aan boven of onderzijde worden geproduceerd. Veel gebruikt is zwart/wit folie voor de tuinbouw sector.

Ook kan NYLON als tussenlaag worden gebruikt en samen met andere soorten kunststof tot z.g. blockfolie worden geëxtrudeerd. Blockfolie (niet zuurstof doorlatend) wordt veel gebruikt om kaas te verpakken.