Coriolis flowmeters: verschil tussen versies

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Category:Meters en sensoren{{Knoppen}} <noinclude><!------------------------------------------------ * LEES DIT EERST !!! * Via dit vak kunt u d...')
 
 
(2 tussenliggende versies door één gebruiker worden niet weergegeven)
Regel 3: Regel 3:
 
*                    LEES DIT EERST !!!
 
*                    LEES DIT EERST !!!
 
* Via dit vak kunt u de inhoud van deze pagina op BulkWiki aanpassen.  
 
* Via dit vak kunt u de inhoud van deze pagina op BulkWiki aanpassen.  
* Misbruik van deze mogelijkheid door het vandaliseren van een van deze
+
* Misbruik van deze mogelijkheid door het vandaliseren van een van deze pagina's zal tot gevolg hebben dat u DIRECT de toegang tot BulkWiki ontnomen zal worden.
* pagina's zal tot gevolg hebben dat u DIRECT de toegang tot BulkWiki
+
* ontnomen zal worden via het blokkeren van uw IP-adres.
+
*
+
* Alle aanpassingen van de hoofdpagina/producten/pagina's horen eerst op de
+
* overlegpagina te worden voorgelegd, omdat niet iedere wijziging op de
+
* hoofdpagina/producten/pagina's door iedereen als een verbetering wordt ervaren
+
* is de kans groot dat, ook al betreft het een serieus bedoelde aanpassing,
+
* dat deze wordt teruggedraaid.
+
* (Ook zijn bepaalde pagina's beveiligd dit is om misbruik te voorkomen)
+
*
+
*
+
* Graag pas na de /noinclude tag hieronder beginnen met de tekst die op de pagina komt:
+
*
+
 
-------------------------------------------------></noinclude>
 
-------------------------------------------------></noinclude>
 +
[[Afbeelding:Coriolis_flowmeter_roterend_geen_stroming.gif|thumb|Roterende Coriolismeter met stilstaand medium]]
 +
[[Afbeelding:Coriolis_flowmeter_roterend_stroming.gif|thumb|Roterende Coriolismeter met stromend medium]]
 +
[[Afbeelding:Coriolis_flowmeter_vibrerend _geen_stroming.gif|thumb|Vibrerende Coriolismeter met stilstaand medium]]
 +
[[Afbeelding:Coriolis_flowmeter_vibrerend _stroming.gif|thumb|Vibrerende Coriolismeter met stromend medium]]
 +
De '''Coriolis flowmeters''' of [[Coriolis massadebietmeters|Coriolis massadebietmeter]] is een [[Debietmeters|debietmeter]] die rechtstreeks het massadebiet van een doorstromend medium meet en daarbij gebruik maakt van het Corioliseffect.
 +
 +
==Het Corioliseffect==
 +
Het Corioliseffect is een speciaal geval van de wet van behoud van impuls, iets dat in beweging is zal zich verzetten tegen een wijziging in die beweging. In de Coriolismeter wordt de buis waarin het medium beweegt dwars op de bewegingsrichting in trilling gebracht. De Corioliskracht van het bewegende medium zorgt er voor dat de trilling in het ingaande deel achter zal blijven op die van het uitgaande deel. Het tijdsverschil tussen de trillingen in het ingaande en uitgaande deel blijkt bij een goed geconstrueerde meter rechtevenredig met de doorstromende massa.  Daarnaast wordt de eigenfrequentie van de trillende buis nog beïnvloed door de massa van het medium, omdat het volume van de buis bekend is kan hieruit de soortelijke massa van het medium herleid worden, en via een berekening ook het volumetrisch debiet. 
 +
 +
 +
==Constructie==
 +
Omdat de vervormingen bij een rechte buis aanvankelijk niet betrouwbaar te meten waren zijn de eerste meters uitgevoerd als een U-vormige buis. Omdat bij een enkele buis de meter snel beïnvloed wordt door externe trillingen zijn de meters tegenwoordig vrijwel altijd uitgevoerd als dubbele U-vormige buis die in tegenfase in trilling gebracht worden. Op die manier heffen externe invloeden elkaar op.  Met de komst van digitale signaalbewerking bleek het wel mogelijk een betrouwbaar meetsignaal uit een rechte buis te herleiden. Om het probleem van de externe invloeden bij een enkele rechte buis te verhelpen is in dergelijke meters meestal een balans-staaf aangebracht die in tegenfase met de meetbuis trilt. 
 +
 +
 +
==Toepassingen==
 +
Coriolismeters kunnen zeer nauwkeurig meten in een breed bereik aan media, er zijn modellen die zowel waterstofgas als pindakaas kunnen meten met een nauwkeurigheid van 0,1%. Ze kunnen ijkwaardig gemaakt worden en vinden veel toepassing bij overdracht van eigendom.
 +
 +
 +
 +
== Video ==
 +
<youtube>XIIViaNITIw</youtube>
 +
 +
<youtube>PvXgaDoZr1E</youtube>

Huidige versie van 4 jul 2012 om 03:14

Stel een vraag over coriolis flowmeters op BulkForum
Stel een vraag over coriolis flowmeters op BulkForum



Roterende Coriolismeter met stilstaand medium
Roterende Coriolismeter met stromend medium
Vibrerende Coriolismeter met stilstaand medium
Vibrerende Coriolismeter met stromend medium

De Coriolis flowmeters of Coriolis massadebietmeter is een debietmeter die rechtstreeks het massadebiet van een doorstromend medium meet en daarbij gebruik maakt van het Corioliseffect.

Inhoud

Het Corioliseffect

Het Corioliseffect is een speciaal geval van de wet van behoud van impuls, iets dat in beweging is zal zich verzetten tegen een wijziging in die beweging. In de Coriolismeter wordt de buis waarin het medium beweegt dwars op de bewegingsrichting in trilling gebracht. De Corioliskracht van het bewegende medium zorgt er voor dat de trilling in het ingaande deel achter zal blijven op die van het uitgaande deel. Het tijdsverschil tussen de trillingen in het ingaande en uitgaande deel blijkt bij een goed geconstrueerde meter rechtevenredig met de doorstromende massa. Daarnaast wordt de eigenfrequentie van de trillende buis nog beïnvloed door de massa van het medium, omdat het volume van de buis bekend is kan hieruit de soortelijke massa van het medium herleid worden, en via een berekening ook het volumetrisch debiet.


Constructie

Omdat de vervormingen bij een rechte buis aanvankelijk niet betrouwbaar te meten waren zijn de eerste meters uitgevoerd als een U-vormige buis. Omdat bij een enkele buis de meter snel beïnvloed wordt door externe trillingen zijn de meters tegenwoordig vrijwel altijd uitgevoerd als dubbele U-vormige buis die in tegenfase in trilling gebracht worden. Op die manier heffen externe invloeden elkaar op. Met de komst van digitale signaalbewerking bleek het wel mogelijk een betrouwbaar meetsignaal uit een rechte buis te herleiden. Om het probleem van de externe invloeden bij een enkele rechte buis te verhelpen is in dergelijke meters meestal een balans-staaf aangebracht die in tegenfase met de meetbuis trilt.


Toepassingen

Coriolismeters kunnen zeer nauwkeurig meten in een breed bereik aan media, er zijn modellen die zowel waterstofgas als pindakaas kunnen meten met een nauwkeurigheid van 0,1%. Ze kunnen ijkwaardig gemaakt worden en vinden veel toepassing bij overdracht van eigendom.


Video