Categorie:Afsluiters en kleppen

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken
Leonardo Da Vinci schets

Een afsluiter is een mechaniek om de doorstroming of druk van een fluïdum (gas, vloeistof, slurrie, of gefluïdiseerde vaste stof) te regelen of af te sluiten, door het (deels) openen of sluiten van een (of meerdere) doorstroomopeningen.

Sinds de oudheid wisten mensen hoe waterstromen te regelen door middel van stenen, takken of boomstammen. De Egyptenaren en Grieken waren al in staat om het water uit rivieren en bronnen te gebruiken als drinkwater en voor irrigatie in te zetten. Maar de Romeinen werden gezien als de echte uitvinders van het kanalensysteem. Zij brachten het water naar de dorpen over lange afstanden en overkwamen obstakels door aquaducten.

Tijdens de middeleeuwen stond de ontwikkeling stil. Het was pas weer tijdens de renaissance dat vooruitgang werd geboekt op het gebied van kanalen en irrigatiesystemen. Hierbij werden complexere kleppen en afsluiters ontwikkeld. Leonardo Da Vinci heeft ook in een aantal schetsen afsluiters beschreven.

De moderne afsluiters zijn ontwikkeld tijdens de industriële revolutie. In 1705 vond Thomas Newcomen de eerste stoommachine uit. Hierbij waren afsluiters nodig om de stoom te reguleren. Toen nieuwe uitvinders zoals James Watt de machines gingen verbeteren, werden de afsluiters ook steeds beter. Later pas werden afsluiters en kleppen op grote schaal geproduceerd.

Pagina’s in categorie "Afsluiters en kleppen"

Deze categorie bevat de volgende 95 pagina’s, van in totaal 95.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

P meer

R

S

T

V

W

Z