Agglomereren: verschil tussen versies

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken
(Deltametropool)
 
(7 tussenliggende versies door 2 gebruikers worden niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Knoppen}}[[Category:Loonwerk]]  
+
{{Knoppen}}[[Category:Loonwerk]]
<noinclude><!------------------------------------------------
+
'''Agglomereren''' is het samenklonteren van poeders d.m.v. [[agglomeratoren]]. Dit kan ook in combinatie met vloeistoffen.  
*                    LEES DIT EERST !!!
+
* Via dit vak kunt u de inhoud van deze pagina op BulkWiki aanpassen.
+
* Misbruik van deze mogelijkheid door het vandaliseren van een van deze
+
* pagina's zal tot gevolg hebben dat u DIRECT de toegang tot BulkWiki
+
* ontnomen zal worden via het blokkeren van uw IP-adres.
+
*
+
* Alle aanpassingen van de hoofdpagina/producten/pagina's horen eerst op de
+
* overlegpagina te worden voorgelegd, omdat niet iedere wijziging op de
+
* hoofdpagina/producten/pagina's door iedereen als een verbetering wordt ervaren
+
* is de kans groot dat, ook al betreft het een serieus bedoelde aanpassing,
+
* dat deze wordt teruggedraaid.
+
* (Ook zijn bepaalde pagina's beveiligd dit is om misbruik te voorkomen)
+
*
+
*
+
* Graag pas na de /noinclude tag hieronder beginnen met de tekst die op de pagina komt:
+
*
+
-------------------------------------------------></noinclude>
+
Een '''agglomeratie''' (ook wel [[stedelijk gebied]] genoemd, maar die term kan ook naar een algemener begrip verwijzen) is een aaneenschakeling van [[nederzetting]]en, verspreid over verschillende [[stad|steden]] en [[dorp]]en, waarvan de inwoners zich gedragen alsof zij in één stad wonen. Dat wil zeggen dat de bewoners wonen, werken, winkelen en [[recreatie|recreëren]] in verschillende delen van de agglomeratie en zich in hun dagelijks leefpatroon veelvuldig binnen de agglomeratie verplaatsen.
+
  
== Ligging ==
 
In veel gevallen ligt een agglomeratie rondom een centrale stad. De steden en dorpen hoeven niet direct op elkaar aan te sluiten, er kunnen ook rivieren, autosnelwegen, parken, volkstuinen of landbouwgrond tussen in liggen. Een exacte betekenis van een agglomeratie bestaat daarom ook niet.
 
  
== Vervoer ==
+
==Natte agglomeratie==
De kracht van een stad ligt onder meer in het feit dat de bewoners zich binnen de stad veelvuldig bewegen zodat een intensieve interactie ontstaat tussen de bewoners. In een traditionele stad verplaatsten de inwoners zich hoofdzakelijk te voet. De omvang van traditionele steden is daarom beperkt tot ''een half uur gaans'' (circa drie kilometer). Agglomeraties konden ontstaan doordat snelle vervoerwijzen beschikbaar kwamen ([[trein]], [[tram]] en [[auto]]) waardoor bewoners zich binnen hetzelfde tijdbudget over veel grotere afstanden konden verplaatsen. Zo kon het dagelijks leefpatroon van de bewoners zich over een veel groter gebied uitstrekken en werd een intensieve interactie tussen veel grotere aantallen inwoners mogelijk. Deze intensieve interactie heeft meerwaarde omdat zij culturele en economische ontwikkeling mogelijk maakt.
+
Systemen waarin granulaten worden gecreëerd door het mengen van poeders met vloeistoffen en dit mengen gebeurt dan door middel van mechanische wrijving. Het product wordt als het ware in elkaar gekneed. Hierdoor ontstaan vrij stevige, redelijk dichte [[granulaten]] die op hun beurt weer wat minder dicht en poreuzer zijn dan de granulaten die via een droge granulatie techniek worden gemaakt.
  
=== Verkeerssystemen ===
 
Agglomeraties zijn dus eigenlijk afhankelijk van een goed verkeerssysteem. Zij kennen een druk ([[forens|forenzen]]-)vervoer, beschikken over [[openbaar vervoer]] en hebben last van [[file (verkeer)|congestie]]. Agglomeraties zijn vaak gegroeid rondom verkeerssystemen die eigenlijk bedoeld waren voor interlokaal verkeer en gedimensioneerd waren op veel kleinere vervoerstromen. [[Spoorweg]]en en [[autoweg]]en binnen agglomeraties zijn daarom veelvuldig uitgebreid om in de alsmaar toenemende vervoersbehoefte te voorzien. Ook zijn verkeerssystemen die ontstaan zijn op een stedelijke schaal (zoals de [[stadstram]]) uitgebreid naar de grotere reikwijdte van de agglomeratie, probleem hiervan is dat deze systemen eigenlijk te langzaam zijn. Agglomeraties hebben eigenlijk behoefte aan vervoersystemen die specifiek zijn toegesneden op hun behoefte zoals voldoende snelheid en een hoge capaciteit. Dergelijke systemen worden ook wel aangeduid met de term [[stadsgewestelijk vervoer]].
 
  
== Deltametropool ==
+
==Droge agglomeratie==
De Randstad kan worden opgevat als een aaneenschakeling van meerdere agglomeraties, dit wordt ook wel een stedelijk gebied genoemd. De ambitie van veel bestuurders in de Randstad is het gebied te laten functioneren als één agglomeratie die kan concurreren met de grootste agglomeraties in de wereld. Deze ambitie wordt aangeduid met de term Deltametropool.
+
De techniek die we hier voorstellen is de zogenoemde vloeibed of wervelbed agglomeratie route waarbij poeders en vloeistoffen in een [[Wervelbeddrogers|wervelbeddroger]] bij elkaar worden gebracht met behulp van bewegende warme lucht. Een vloeistof (binder) wordt dan op het bewegende bed met deeltjes gesproeid waardoor deeltjes zich aan elkaar beginnen te verbinden. Door het drogen zullen de vloeibare bruggetjes tussen de individuele deeltjes hard worden en zo ontstaan samenhangende agglomeraten. De granulaten die op deze wijze geproduceerd worden zullen dus een nog meer open structuur hebben en zijn vaak nog wat poreuzer van structuur dan granulaten die via processors worden gecreëerd.  
  
Vaak worden met agglomeraties de enorme miljoenensteden bedoeld, maar ook op kleinere schaal is er sprake van verstedelijking van dit soort, kleinere industrie- en provinciesteden slokken vaak ook het omringende gebied op.
 
  
== Agglomeraties in Nederland ==
+
== Video ==
Zie het lemma [[Plusregio]] voor een compleet overzicht.
+
<youtube>fvhURuXPaHk</youtube>
In zeven agglomeraties in Nederland is een extra bestuurslaag (tussen provincie en gemeente) opgericht.
+
 
+
De grootste agglomeraties zijn:
+
* [[Stadsregio Amsterdam|Amsterdam]] ([[Stadsregio Amsterdam]]; met de gemeenten [[Amsterdam (gemeente)|Amsterdam]], [[Amstelveen]], [[Ouder-Amstel]], [[Diemen]], [[Weesp]], [[Zaanstad]] en [[Haarlemmermeer]]), ca. 1.300.000 inwoners, zie ook [[Stadsregio Amsterdam]]
+
* [[Stadsregio Rotterdam|Rotterdam]] ([[Stadsregio Rotterdam]] ("Rotterdam-Rijnmond"); met de gemeenten [[Rotterdam (gemeente)|Rotterdam]], [[Schiedam]], [[Vlaardingen]], [[Maassluis]], [[Lansingerland]], [[Spijkenisse]], [[Albrandswaard]], [[Barendrecht]], [[Ridderkerk]], [[Capelle aan den IJssel]] en [[Krimpen aan den IJssel]]), ca. 1.200.000 inwoners.
+
* [[Stadsgewest Haaglanden|Den Haag]] ([[Stadsgewest Haaglanden]]; met de gemeenten [[Den Haag]], [[Delft]], [[Wassenaar (gemeente)|Wassenaar]], [[Leidschendam-Voorburg]], [[Rijswijk (Zuid-Holland)|Rijswijk]], [[Pijnacker-Nootdorp]], [[Westland (gemeente)|Westland]], [[Midden-Delfland]] en [[Zoetermeer]]), ca. 1.000.000 inwoners.
+
* [[Samenwerkingsverband Regio Eindhoven|Eindhoven]] ([[Samenwerkingsverband Regio Eindhoven]]; met de gemeenten [[Eindhoven]], [[Veldhoven]], [[Son en Breugel]], [[Best]], [[Geldrop-Mierlo]], [[Nuenen]] en [[Waalre (gemeente)|Waalre]], ca. 800.000 inwoners, in totaal 21 gemeentes in Zuidoost-Brabant.
+
* [[Utrecht (agglomeratie)|Utrecht]] ([[Bestuur Regio Utrecht]]; met de gemeenten [[Utrecht (stad)|Utrecht]], [[De Bilt (gemeente)|De Bilt]], [[Zeist]], [[Maarssen]], [[De Meern]], [[Bunnik (gemeente)|Bunnik]], [[Houten]], [[Nieuwegein]], [[IJsselstein]] en [[Vianen (Utrecht)|Vianen]]), ca. 600.000 inwoners.
+
 
+
De regio's [[Stadsregio Arnhem Nijmegen (KAN)|Arnhem-Nijmegen]] en [[Regio Twente|Twente]] vormen de twee overige agglomeraties, maar deze zijn minder aaneengesloten. De [[stadsregio Rotterdam]] en het [[stadsgewest Haaglanden]] zijn daarentegen dusdanig aan het verstrengelen, inclusief politieke samenwerking, dat zij ook als een enkelvoudige agglomeratie gezien kunnen worden.
+
 
+
Ook wordt de gehele [[Randstad (gebied)|Randstad]] soms gezien als één grote agglomeratie. Maar bestuurlijk is het bij een poging gebleven. Andere stedelijke gebieden in Nederland zoals [[Metropoolregio Amsterdam]] worden ook als agglomeraties gezien.
+

Huidige versie van 22 nov 2012 om 03:22

Stel een vraag over agglomereren op BulkForum
Stel een vraag over agglomereren op BulkForum


Agglomereren is het samenklonteren van poeders d.m.v. agglomeratoren. Dit kan ook in combinatie met vloeistoffen.


Natte agglomeratie

Systemen waarin granulaten worden gecreëerd door het mengen van poeders met vloeistoffen en dit mengen gebeurt dan door middel van mechanische wrijving. Het product wordt als het ware in elkaar gekneed. Hierdoor ontstaan vrij stevige, redelijk dichte granulaten die op hun beurt weer wat minder dicht en poreuzer zijn dan de granulaten die via een droge granulatie techniek worden gemaakt.


Droge agglomeratie

De techniek die we hier voorstellen is de zogenoemde vloeibed of wervelbed agglomeratie route waarbij poeders en vloeistoffen in een wervelbeddroger bij elkaar worden gebracht met behulp van bewegende warme lucht. Een vloeistof (binder) wordt dan op het bewegende bed met deeltjes gesproeid waardoor deeltjes zich aan elkaar beginnen te verbinden. Door het drogen zullen de vloeibare bruggetjes tussen de individuele deeltjes hard worden en zo ontstaan samenhangende agglomeraten. De granulaten die op deze wijze geproduceerd worden zullen dus een nog meer open structuur hebben en zijn vaak nog wat poreuzer van structuur dan granulaten die via processors worden gecreëerd.


Video