Afsluiters

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Stel een vraag over afsluiters op BulkForum
Stel een vraag over afsluiters op BulkForum


Afsluiters

Een afsluiter is een mechaniek om de doorstroming van een medium te regelen (gas, vaste stof, slurrie, of vloeistof), door het (deels) openen of sluiten van een (of meerdere) doorstroomopeningen. Afsluiters worden in vele toepassingen gebruikt, zowel in de industrie als in huishoudens. Ook een kraan is een afsluiter. Een kleine afsluiter kan - als onderdeel van een machine of installatie - ook als appendage betiteld worden.


Inhoud

Soorten

Werkingsprincipe

Op basis van het werkingsprincipe worden de volgende afsluiters onderscheiden:

 • Kranen; Met behulp van een schroefspindel wordt een afsluitende plaat op een interne uitstroomopening gedrukt. De drukplaat is meestal voorzien van een pakking.
 • Schuifafsluiters; Een schuivende plaat wordt van opzij in de baan van het stromende medium geschoven. Om de aandrukkracht te vergroten is de plaat en de wand van de opening vaak enigszins wigvormig uitgevoerd. In teruggetrokken positie wordt de doorstroming nauwelijks beïnvloed.
 • Membraanafsluiters; Het medium stroomt door een spleetvormige opening tussen een metalen huis en een flexibele plaat. De stroming wordt beïnvloed door met een schroefspindel de kunststof plaat te vervormen en daarmee de spleet in meerdere of mindere mate dicht te drukken.
 • Kogelafsluiters;Een doorboorde kogel draait in bolvormige behuizing. Door de positie van de kogel t.o.v. de behuizing te verdraaien is de doorstroming te regelen. De kogel draait meestal in een kunststof voering. De kogelkraan wordt uitgevoerd met een doorlaat die gelijk is aan de nominale binnenmaat van de betreffende leiding, of met gereduceerde doorlaat (een kleinere boring in de kogel).
 • Vlinderkleppen; Een schijfvormig obstakel draait rond een as in, of nabij, het midden van de stroming. Om de afdichting tussen schijf en behuizing te garanderen is meestal een kunststof voering aanwezig.
 • Iris diafragma afsluiters
 • Draaisluizen

Functie

De volgende functies kunnen onderscheiden worden:

 • Regeling; De stroming van medium wordt tussen volledig open tot volledig dicht geregeld. Afsluiters met een zo lineair mogelijke regelkarakteristiek zijn de beste regelkleppen.
 • Open/dicht; Deze afsluiters zijn ontworpen om tijdens bedrijf in een vaste stand te staan. Dit kan open/dicht zijn, maar ook een tussenliggende stand. Deze afsluiters zijn ontworpen om te voldoen aan de belasting tijdens dichtstand.
 • Terugstroombeveiliging; De afsluiters zorgen voor dat de stroming van het medium, maar 1 kant op gaat. Zie terugslagkleppen.
 • Procesbeveiliging; Indien in het proces een waarde overschreden wordt, zullen deze afsluiters in werking treden. Zie Explosie ontlastkleppen, Overdrukkleppen, Veiligheidskleppen, Silo ontlastkleppen.

Normering

Medium

Proces

Toepassing

Materialen

Geometrie

Bronnen