Absoluutfilters

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Stel een vraag over absoluutfilters op BulkForum
Stel een vraag over absoluutfilters op BulkForum


Principeschema absoluutfilter
Opstelling HEPA filter

Absoluutfilters of HEPA filters zijn toepasbaar voor de verwijdering van stof tussen PM0,12en PM0,3 en voor toxische of gevaarlijke stofdeeltjes, zoals de meeste zware metalen. Vanwege de hoge verwijderingefficiëntie wordt er voor het absoluutfilter een techniek geplaatst voor het verwijderen van de grovere stofdeeltjes een elektrostatische of doekenfilters. Absoluutfilters worden veel gebruikt voor binnenluchtfiltratie op plaatsen waar een goede luchtkwaliteit noodzakelijk is, zoals in operatiekamers van ziekenhuizen of in productieruimten in de farmaceutische, de fotografische en de elektronica sector. Andere sectoren waar absoluutfilters worden toegepast zijn:

  • biochemische industrie
  • levensmiddelenindustrie
  • chemische industrie


Inhoud

Geschiedenis

Het HEPA filter is ontworpen in de jaren 1940 voor het Manhattan Project om het verspreiden van radioactieve verontreinigingen te voorkomen. Het filter kwam commercieel beschikbaar in de jaren '50. De naam werd een beschermd handelsmerk en een algemene naam voor hoog-efficiënte filters. Door de jaren heen zijn de filters verder ontwikkeld om te voldoen aan steeds hogere eisen voor luchtkwaliteit in high tech toepassingen zoals lucht- en ruimtevaart, farmaceutische industrie, clean rooms, operatiezalen en quarantaineafdelingen in ziekenhuizen, gezondheidszorg, kernenergie en elektronica (fabricage van computer chips).


Beschrijving

De te reinigen gasstroom wordt in een kamer geleid en door een zogenaamde High Efficiency Particle Air filter (HEPA-filter) gevoerd. Het filtermateriaal van een HEPA-filter bestaat uit zeer dunne glasvezels die in papier zijn gevat of een papieren filter. Om een zo groot mogelijk filteroppervlak te verkrijgen, is dit glasvezelpapier als een harmonica opgevouwen. Dit is noodzakelijk omdat de dichte massa van het glasvezelpapier weinig lucht doorlaat. Om een voldoende grote luchthoeveelheid te kunnen verplaatsen is dus een groot oppervlakte nodig. Het stof blijft achter op de filter, maar dringt er niet in door. Het gaat dus om een proces van oppervlaktefiltratie. De stoflaag die zich afzet op de filter kan het stofvangstrendement aanvankelijk gunstig beïnvloeden. Als de drukval over de filter te groot wordt, na enige standtijd, moet deze vervangen worden. Het HEPA-filter kan direct in een pijpleiding worden geplaatst of in een aparte behuizing. HEPA-filters vereisen wel een voorreinigingsstap om het grovere stof af te vangen, hierdoor zijn HEPA-filters vaak de laatste filterstap voor het verwijderen van stof. HEPA-filters worden slechts zelden hergebruikt, omdat de reiniging aanleiding kan geven tot beschadiging en lekkage van de filter.


Varianten

Er kan onderscheid gemaakt worden naar twee varianten:

  • HEPA filters (High Efficiency Particle Air) filter: minimaal 99,97% verwijderingrendement voor fijn stof > 0,3 micrometer
  • ULPA filters (Ultra Low Penetration Air) filter: minimaal 99,9995 % verwijderingrendement voor fijn stof > 0,12 micrometer.


Klassen

Een HEPA filter is gespecificeerd in Europese Norm 1822:2009 van de Europese Unie. Hierin staan verschillende klassen van HEPA filters;


HEPA klasse retentie (totaal) retentie (plaatselijk)
E10 > 85 % ---
E11 > 95 % ---
E12 > 99,5 % ---
H13 > 99,95 % > 99,75 %
H14 > 99,995 % > 99,975 %
U15 > 99,9995 % > 99,9975 %
U16 > 99,99995 % > 99,99975 %
U17 > 99,999995 % > 99,9999 %


Een "HEPA filter" aanduiding is alleen van toepassing op filters die minimaal aan bovenstaande eisen voldoen.


Installatie

Absoluutfilters zijn de laatste filterstap bij de verwijdering van stof, voorafgaand aan het absoluutfilter wordt een ESP of doekenfilter toegepast om de grove stofdeeltjes af te vangen. Bepalende parameters voor het ontwerp van de mechanische uitvoering en de behuizing zijn de temperatuur en de druk. Bij de meest voorkomende uitvoeringsvormen zijn de filtereenheden ofwel rechthoekig ofwel cilindrisch van vorm. Het filter is gevouwen om het oppervlak te vergroten.In de restgasstroom kan met behulp van een isokinetische sampler of een meter gebaseerd op UV, lichtdoorlaatbaarheid, bètastraling of deeltjesdetectie bepaald worden.


Voordelen

  • Filtert submicron deeltjes fijn stof
  • Zeer hoog rendement, lage restemissie
  • Gefilterde afgasstroom is zeer schoon en kan gerecirculeerd worden in de inrichting
  • Modulaire opbouw
  • Weinig gevoelig voor kleine variaties in de gasstroom
  • Relatief eenvoudige bedrijfsvoering
  • Weinig corrosiegevoelig


Nadelen

  • Niet geschikt voor verwijdering van nat stof of vochtige condities
  • Niet geschikt bij hoge stofbelasting (tenzij na voorfiltratie)
  • Niet geschikt voor gasstromen die basen bevatten
  • Explosierisico aanwezig
  • Filtermateriaal (papier en/of glasvezels) moet regelmatig vervangen worden